"Ehl-i Sünnet ve'l Cemaat" Kavramını Belirtmek için Düzenlenen Konferanslar Hususunda Açıklama

بيان بشأن المؤتمرات التي تعقد حول مفهوم أهل السنة والجماعة
نوفمبر 13, 2016
بيان بشأن ما وقع من اقتتال بين الفصائل عموماً وبين فصيلي الجبهة الشامية ونور الدين زنكي خصوصاً
نوفمبر 19, 2016

"Ehl-i Sünnet ve'l Cemaat" Kavramını Belirtmek için Düzenlenen Konferanslar Hususunda Açıklama

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

“Şüphesiz bu (İslâm), tek ümmet olarak sizin ümmetinizdir. Ben de Rabbinizim. Onun için sadece bana kulluk edin.” buyuran Alemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun; “Müslümanlar düşmanlırına karşı birleşmelidir” buyuran Hz. Muhammed’e, ailesine, ashabına ve güzelce onlara tabii olanlara salat ve selam olsun;

Suriye İslam Konseyi, Grozni’de ve sonradan Kuveyt’te “Ehl-i Sünnet ve’l Cemaat” kavramını belirtmek için düzenlenen konferansları, ve bu konferanslar sonunda yayınlanan deklarasyonları izledi. Daha önce Konsey Grozni toplantısına tavrını gösterdi; bu açıklamada Kuveyt toplantısına, benzer toplantılara ve bu toplantılar sonunda yayınlanan açıklamalar ve tavsiyelere tavrını göstermektedir;

Birinci: Bu konferanslar ve açıklamaların zamanı, safları sıklaştırıp birleşmeye engel oluyor çünkü bütün Müslümanların düşmanları düşmanlığını gösterirken kararlarında dışlama bulunuyor. Tarih boyunca Ehl-i Sünnet’i oluşturan medreseler ve akımlar, bu kavramın, Müslümanlara karşı düşmanlıklarını belli eden Rafiziler ile Hariciler bidatçılara karşı durmak için ortaya çıktığını görüş birliği var. Bu nedenle Suriye İslam Konseyi bu konu ile ilgili safları sıklaştırıp birleştirmeyen herhangi bir toplantı yapılırsa bekleyen düşmanlara faydası olacaktır; İslam alimlerini de her eyleme karşı tepki vererek çekişmekten uyarıyor.

İkinci: Bu toplantılarda görüşülen meseleler zaten eski ve yeni büyük din alimleri tarafından tartışıldı, ve her birisi bu konuda damgasını vurdu; bu kavramı kapsayan alanların belirtmesinde ve İtikat’ın usul ile füru’nda farklı görüşleri vardı; bu yüzden bu meseleler doğru veya yanlış olasılığı olan içtihad meselelerinden biri olduğunu onaylar; asırlar boyunca bu meseleler çözülmedi, şu anda çözülemez çünkü ümmeti parçalamak isteyen ve anlaşmazlığı körükleyen kötü taraflar vardır; bu meseleler uygun yer ve zamanda, hakkın yanında olup taassuptan vaz geçerek, ihtisas ehli tarafından görüşülmeliydi.

Üçüncü: Özellikle Suriye’de çabalar Müslümanları birleştirmek için harcanmalı; avam arasında bilhassa alimler ile davetçiler bu meselelerden uzak durup merhamet ve müminler arasında bağlantı kurmakta örnek olmalılar; kesin delil olmadan tekfir eden ve dışlayan kesin hükümler vermekten kaçınılmalılar ve özür ile bahane ilkesini kullanmak.

Yüce Allah bizi islamla birleştirsin, hepimize doğru görüş nasip etsin, başarılı kılan Allah’tır.

Suriye İslam Konseyi
13 Safer 1438, 13 Kasım 2016