Ayasofya’nın daha önce olduğu gibi aslına cami’ye dönüşü hakkındaki basın açıklaması

بيان بشأن إعادة (آيا صوفيا) مسجداً كما كان من قبل
يوليو 12, 2020
بيان بشأن انتشار جائحة كورونا
يوليو 19, 2020

Ayasofya’nın daha önce olduğu gibi aslına cami’ye dönüşü hakkındaki basın açıklaması

Bismillahirrahmanirrahim

Bunları diyen Allah’a Hamd olsun:

(Bu kandil) birtakım evlerdedir ki, Allah (o evlerin) yücelmesine ve içlerinde isminin okunmasına izin vermiştir. Orada sabah akşam O’nu tesbih ederler.

(Öyle) adamlar (vardır ki) onları ne bir ticâret, ne bir alış veriş Allâh’ı zikretmekten, namazı dosdoğru kılmaktan, zekâtı vermekten alıkoymaz. Onlar kalblerin ve gözlerin (dehşetle) döneceği günden korkarlar.

Çünkü Allah, kendilerini işledikleri amellerin en güzeliyle mükâfatlandıracak, onlara fazlından daha ziyâdesini de verecekdir. Allah kimi dilerse onu hesapsız rızıklandırır (Sevaba kavuşturur).

Vessalâtü vesselâmü alâ Rasûlinâ Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecmaîn:

Bugün İslamın ve Müslümanların görkemli günlerinden  bir gündür. Türk Danıştay mahkemesi,  “Ayasofya” yı seksen altı yıl önce olduğu gibi, duaların edildiği, beş vakit namazın kılındığı, Cuma namazı için müslümanların toplandığı bir cami haline geri getirme kararı verdi.

Bütün bu dönem boyunca müzeye dönüştürülmesi ve içerisinde ibadetlerin durdurulması Türkiye’de ve Dünyadaki Müslümanları çok üzmüştür.

Caminin aslına döndürülmesi ile bütün Müslümanlar bu büyük tarihi olay ile çok umutlandı ve sevindi .Suriye İslam Konseyi bu konu hakkında şunları ifade ediyor:

1. Bu konuda verilen kararla, Türkiye’nin toprakları üzerindeki egemenliğinin bir parçası olduğunu ve mahkemenin kararının doğru ve yasalarca uygulandığını düşünmektedir, çünkü bu karar Fatih Sultan Mehmet’in (Allah rahmet eylesin) kendi parasıyla satın alarak vakfettiği Caminin itibarını geri getirmiştir.

2. Meclis alınan bu karardaki mutluluğunu ve sevincini dile getiriyor ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanını, hükümetini ve halkını bu büyük başarıdan dolayı kutluyor. Yüce Allah Mescidi Aksa’yı ve Müslümanların bütün Camilerini işgalin pençelerinden kurtarsın. Şüphesiz O, duaları işitir kabul eder.

Elhamdülillahi Rabbil Alemin.

 

Suriye İslam Konseyi
22 Zilkade 1441 H / 13 Temmuz 2020 M