Suriye-Türkiye Sınırında Meydana Gelen Son Olaylara Dair Açıklama

بيان حول الحوادث الأخيرة التي وقعت على الحدود السّورية التركية
مارس 15, 2023
بيان بخصوص اعتداء جيش الاحتلال على المسجد الأقصى
أبريل 5, 2023

Suriye-Türkiye Sınırında Meydana Gelen Son Olaylara Dair Açıklama

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a, salât ve selam ise O’nun peygamberi Efendimiz Muhammed’e (s.a.v), âline ve ashâbına olsun:

Suriye İslam Konseyi, Suriye ve Türk halkları arasındaki kardeşlik ilişkisinin önemini her zaman vurgulamakta, pek çok durumda ve koşulda kendini gösteren bu ilişkiyi, özellikle iki ülkeyi vuran yıkıcı depremlerin etkilerini giderme konusundaki karşılıklı şefkat ve iş birliğini övgüyle ifade etmektedir. Suriye İslam Konseyi bu kardeşliği överken şunları da ortaya koymaktadır:

1. Konsey, sınır birliklerinin (Jandarma’nın) bazı Suriyelilere karşı düzenlediği saldırıları, kötü muameleleri ve keyfi uygulamaları ve Hirbet el-Cuz Köyü’nde tarlasını sürerken Suriyeli bir çiftçinin sınır birlikleri tarafından vurularak öldürülmesini de kınamaktadır. Türk yetkili makamlarından, özellikle de bağımsızlığıyla bilinen yargı makamlarından, sorumlulardan hesap sorulmasını ve bu haksızlığa uğrayanlar ve aileleri için adaletin sağlanmasını talep etmektedir. Aynı zamanda Suriyeli kardeşlerimizi, kendilerine kucak açan Türkiye’nin yasalarına uymaya ve kendilerini tehlikeye atan kaçakçıların sömürüsüne maruz kalmamaya çağırmaktadır.

2. Irkçı bir bakış açısıyla yükselen provakatif sesler, her iki halkı da tehdit etmektedir. Tahrik ve ırkçılık çağrılarına karşı her iki milletin akıllı ve adil insanların seslerini yükseltmelidir.

3. Türkiye’nin içinde bulunduğu hassas seçim süreci, herkesin kötü niyetli çağrılara ve kardeşliği bölen söylentilere kapılmamasını, ortamı geren ve kızıştıran şeylerden uzak durmasını gerektirmektedir.

Son Olarak: Cenab-ı Hakk’tan genel olarak ümmeti, özellikle de Türk ve Suriye halklarını selamete erdirmesini diler, Suriye’de hüküm süren suç çetesinin yok olmasının ardından Suriyelilerin ülkelerine sağ salim dönmelerini ve kardeş Türk halkına istikrar ve güzel bir hayat niyaz ederiz.

SURİYELİ İSLAM KONSEYİ
Hicri 23 Şaban 1444 – Miladi 15 Mart 2023