TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLERİN DURUMU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

بيان حول أوضاع السوريّين في تركيا
يوليو 21, 2023
بيان حول مكانة الأوقاف والعاملين فيها
أغسطس 2, 2023

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLERİN DURUMU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Hamd, “Muhakkak ki Allah adaleti ve ihsanı emreder” sözünün sahibi Allah’a, salat ve selam ise “Müminler birbirilerini sevmede, acımada ve korumada bir vücudun azaları gibidir. Vücudun bir uzvu hastalandığı zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” sözünün sahibi efendimiz Muhammed’e (s.a.v) olsun.

Suriye İslam Konseyi, yaralı Suriye’den ve İslam ülkelerinden Türkiye’ye gelen göçmenlerin yaşadıklarını acıyla takip etmektedir. Konsey, bu güzel ülkelerin barınma ve destek konusundaki konumlarını takdir etmekle birlikte, Türkiye’de ikametlerinin düzenlemesi haklarını da anlamakta ve bu olaylar ışığında aşağıdaki hususları ifade etmektedir:

Birinci olarak: Muhacirlere karşı takınılan sert tavır, kalplerine korku salınması, iş ve ikamet yerlerinden ve ailelerinden ayrılmaları, Türk devletinin ve milletinin alışkın olduğumuz ahlâkından değildir ve dünya halklarının kendilerine yakıştırdığı şerefli imajla çelişmektedir.

İkinci olarak: Suriyeliler, sadece adaletsizlik ve zulüm nedeniyle ülkelerinden göç etmişlerdir. İktidar çetesinin dağılmasının ardından sürüldükleri bölgelerine gönüllü olarak geri dönmeyi ve tüm Suriye’de güvenlik, yönetim ve yaşam koşullarının istikrara kavuşmasını dilemektedirler.

Üçüncü olarak: Konsey, Türki hükümetine ve milletine, bazı ırkçıların başlattığı ve en başta Türkiye’ye zarar veren bu dalgaya kapılmaması, kendisine emanet edilen mazlumlara ve mağdurlara yardım etme görevini sürdürmesi, Allah’ın kendilerine yardım etmesi için muhtaçlara yardım etmesi, kanunları ihlal edenlere durumlarını düzeltme ve işlemlerini kolaylaştırma fırsatı verilmesi çağrısında bulunmaktadır.

Son olarak: Konsey, göçmenleri bu ülkenin yasalarına ve geçerli olan geleneklere uymaya çağırmaktadır ki bu, misafirliğin gözetilmesi gereken ilkelerinden biridir.

Allah Türkiye’yi korusun, göçmenlere izzetli ve güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeyi nasip etsin.

Ham alemlerin Rabbi olan Allah’adır.

SURİYELİ İSLAM KONSEYİ
Hicri 03 Muharrem1445 – Miladi 21 Temmuz 2023