Mültecilerin Maruz Kaldığı Zulmün Vehametine İlişkin Açıklama

بيان حول فداحة الظلم الذي يصيب اللاجئين
يوليو 1, 2024

Mültecilerin Maruz Kaldığı Zulmün Vehametine İlişkin Açıklama

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Kendisine zulmü yasaklayan ve kulları arasında bunu haram kılan Allah’a hamd olsun ve “Adaletsizlikten korkun, zira adaletsizlik kıyamet gününde zâlime zifiri karanlık olacaktır ” diye buyuran efendimiz Muhammed’e salat ve selam olsun.

Suriye İslam Konseyi, dün Kayseri’de yaşananlar başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde Suriyeli mültecilerin maruz kaldığı korkutma, can ve mala yönelik saldırıları büyük bir acıyla takip ederken, bu bağlamda şunları açıklamaktadır:

1. Konsey, bu ülkedeki yetkililere, Cumhurbaşkanının önderliğinde, zayıf ve mazlum mültecileri koruma görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunmaktadır. Söz konusu olan bu mülteciler, rızık ve zafer vesilelerindendir ve onlar hakkında Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem ” Muhakkak ki sizler ancak zayıflarınız/düşkünleriniz vesilesiyle rızıklandırılıyor ve yardım ediliyorsunuz” buyurmuştur. Kaybeden ve hüsrana uğrayan, zulmederek onları hüsrana uğratandır.

2. Konsey, Türkiye’deki alimler, vaizler ve kanaat önderlerinden, Cenâb-ı Hakk’ın kendilerine yüklediği büyük emaneti yerine getirerek mazlumları savunmaları ve zayıfları korumaları çağrısında bulunmaktadır. Onlar, bunu yaparken ırkçılığın haram olduğunu ve büyük bir suç olduğunu, zararının ve tehlikesinin herkesi kapsadığını hatırlatmalıdırlar. Ayrıca, halklarına mülteci kardeşlerinin haklarını ve onlara saldırmanın haram olduğunu, onların doğru din, uluslararası anlaşmalar, ahlak ve yerleşik gelenekler bağlamında bulundukları önemli konumlarını açıklamalıdırlar.

3. Konsey; Adaletın herkes üzerindeki hakimiyetini ve onun tarafların sorumlu tutulduğu ve yargılandığı bir vatan pozisyonunda bulunduğunu hatırlatarak, Suriyeli mültecilere ikamet ettikleri ülkenin yasa ve yönetmeliklerine uyma çağrısında bulunmaktadır.

Son olarak; Cenâb-ı Hakk’tan, yerinden edilenleri, zalimlerden temizlenmiş olarak memleketlerine döndürmesini, içinde bulundukları sıkıntı ve ıstıraptan kurtuluş ve ferahlık vermesini niyaz ederiz. Şüphesiz ki O, bunu yapmaya muktedirdir ve onların tek dayanağı ve en iyi vekil ve destekçidir.

SURİYELİ İSLAM KONSEYİ
25 Zilhicce 1445 Hicri, 01 Temmuz 2024 Miladi