رسالة إلى المجاهدين
سبتمبر 15, 2015
Declaration of the Document of the five Principles of the Syrian Revolution
سبتمبر 22, 2015

Suriye devriminin 5 prensip belgesi

Geçen Cuma İstanbul’da Suriye İslam Konseyi ile birlikte Suriye işlerinde etkili taraflar ve Belirgin Şahsiyetler basın toplantısı ile Suriye Devrimin Beş İlke Belgesini duyurdu.

Şeri Heyetler, Askeri Gruplar, Sivil Toplum Örgütleri, Mahalli İdareler Meclisleri, ve Ulusal Şahsiyetler ve Semboller tarafından imzalanan belgenin beş ilkesini Suriye İslam Konseyi herhangi bir siyasi çözüm veya uluslararası girişim için temel şartlar olarak üstlendi. Belgedeki ilkeler Esad’ın rejimini devirmek, Bastırma aygıtlarını dağıtmak, Bütün yabancı güçleri Suriye’den çıkarmak, Suriye’nin birliğini ve kimliğini korumak, ve Bütün paylaşma çeşitlerini reddetmek kapsıyor.

Konseyin Mütevelliler Heyet üyesi Hassan es-SAFADİ belgeyi sunarken ” İslam, semavi şeriatlar ve uluslararası kuralları garantileyen insani ve ulusal Haklarından Suriye halkı vazgeçmez” dedi, ” Siyasi çözüm müzakerelerinde halkın beklentilerini dikkate almayarak  izlenilen her türlü metod, Suriye halkının hedefleri üzerinde oynayan faydasız ve boş çabadan ibarettir” es-SAFADİ açıkladı, Eğer Suriye meselesini çözmek için harcanan çabalar belgedeki ilkelerden başlamazsa ” Suiyelilerin tarafından kabul olmayacak” ekledi.

İlkeler belgesi, Güvenlik Konseyi’n Suriye halkını savunmasında başarsız olmasını ele aldı; işlenmiş ve işlenen korkutucu katliamları görmezden ”rejimin yeniden ayağa kaldırılması” ve gelecek Suriye’nin bir parçası olması için sarfedildiği çabalara işaret etti. Belgeyi imzalayan ulusal güçler Suriye devriminin değişmezlerine olan bağlılıklarını vurguladı; bu ilkeleri hiçe sayan her türlü ihlali, Suriye halkının haklarına tecavüz,”kanlarının ve fedakarlıklarının hafife alındığının” delili.

Belgenin önemi hakkında, es-SAFADİ katılanların birinin sorusuna: Suriye meselesini uluslararası boyuta taşımak, insiyatifi yeniden Suriyelilere vermek gerektiriyor cevap verdi; Konsey, Suriye Devrimin ”politika dehlizlerinde” zayi olmamasına kararlı olduğuna işaret etti.

Belgenin önemi, imzalayan tarafların rölünden geliyor, es-SAFADİ dedi, önde gelen Askeri gruplar, yardım heyetler, devrimci ve siyasi topluluklar, ve etkili olan şahsiyetler.

Şu noktaya dikkat edilmelidir, belgeyi imzalayan sayısı 74 devrimci örgüt ve 52 önemli şahsiyete ulaştı; toplantıda Suriye devrimin siyasi, sivil, ve dini örgütler temsilcileri hazır bulundu, ayrıca devrimci medya kuruluşları da hazır bulundu.

:Beş ilke belgesini ve 18 Eylül tarihine kadar imzalaynların listesini Türkçe görmek ve indirmek için

https://goo.gl/aDg3d1

وثيقة المبادئ الخمسة ـ تركي